יתרו היה הכהן הגדול של מדין. המדרש מתאר אותו כגוי עובד עבודת אלילים שלא הניח עבודה זרה שלא עבד (מכילתא). פרשה מיוחדת ייחדה התורה על שמו – פרשת יתרו – משום שהפך סמל לכל הגויים עובדי האלילים – גם אתם יכולים לצאת מעבדות לחירות. משעבוד ליצרים אפלים לשליטה מוחלטת בהם.
איך מצטרפים לעם ישראל? – קח את יתרו כמורה דרך וגם אתה כמוהו לך אל הר סיני. קבל על עצמך עול מלכות שמים. תתחייב לפני הבורא לחיות חיים של תורה ודרך ארץ. דע לך! כל אדם שנברא בצלם ויהיה בדרגה הרוחנית הנמוכה ביותר, לו רק יאמין באל אחד ויקבל על עצמו את עול מלכותו במילה וטבילה ויתחייב לקיים תרי"ג המצוות; בין אדם למקום ובין אדם לחבירו הרי הוא הופך לבן ממלכת כהנים וגוי קדוש. חבר בכנסת ישראל כשווה בין שווים. לדעת הלל די אם יקבל על עצמו: מאי דשנאוי עליך אל תעשה לחברך ושאר דברי התורה ילמד בהמשך. הדרישה שכל גר יהיה קודם גדול בתורה איננה נכונה. לא בכדי אסרו על הבא להתגייר לשמור שבת עד שיעבור מילה וטבילה.
יתרו שהיה משועבד לעץ ולאבן. עבד ליצריו האפלים. אחרי ששמע על קריעת ים סוף ומלחמת עמלק בא אל משה רבינו החונה תחת הר סיני והתגייר. שמע את עשרת הדברות מפי מלך מלכי המלכים, הקול האלוהי ההולך ורועם ונשמע בכל העולמות. זוכה ומקבל את התורה יחד עם בני ישראל. מיתרו הוא הופך חבר למקום. עושה סדר במערכת המשפט כדי שכל אזרח בישראל יזכה למשפט צדק. מערכת משפטית הפועלת עד היום לא רק בישראל אלא בכל העולם הנאור.
מספרת התורה "ויִּשְׁמַ֞ע יִתְר֨וֹ כֹהֵ֤ן מִדְיָן֙ חֹתֵ֣ן מֹשֶׁ֔ה אֵת֩ כָּל־אֲשֶׁ֨ר עָשָׂ֤ה אֱלֹהִים֙ לְמֹשֶׁ֔ה וּלְיִשְׂרָאֵ֖ל עַמּ֑וֹ כִּֽי־הוֹצִ֧יא ה' אֶת־יִשְׂרָאֵ֖ל מִמִּצְרָֽיִם (שמות ח"י א'). יש להבין יתרו שימש כהן גדול במדין, היה עשיר מופלג, יש אומרים שר בממשלת פרעה, מדוע יעזוב את כל הכבוד הגדול וילך אל מדבר אל הר סיני לקבל את התורה עם מאות אלפים של עבדים וערב רב?
מקשה רש"י: מה שמועה שמע? ומתרץ: קריאת ים סוף ומלחמת עמלק (מכילתא). יתרו השכיל להבין את יד ה' בהיסטוריה. הוא מבין שרק בזכות אמונה גדולה כפי שהתגלתה בקריעת ים סוף כמתואר "ראתה שפחה על הים מה שלא ראה יחזקאל בן בוזי הכהן" אפילו עוברים במעי אימותיהן אמרו "זה אלי ואנווהו" ניתן לזכות ולצאת מבית עבדים ואף לנצח את עמלק המתואר כעם של כופרים המאמינים במקרה ובמקריות. עם לק דם. אינם מאמינים באל אחד ובוודאי שכופרים בהישארות הנפש.
"וַיָּבֹ֖א עֲמָלֵ֑ק וַיִּלָּ֥חֶם עִם־יִשְׂרָאֵ֖ל בִּרְפִידִֽים. וַיֹּ֨אמֶר מֹשֶׁ֤ה אֶל־יְהוֹשֻׁ֙עַ֙ בְּחַר־לָ֣נוּ אֲנָשִׁ֔ים וְצֵ֖א הִלָּחֵ֣ם בַּעֲמָלֵ֑ק מָחָ֗ר אָנֹכִ֤י נִצָּב֙ עַל־רֹ֣אשׁ הַגִּבְעָ֔ה וּמַטֵּ֥ה הָאֱלֹהִ֖ים בְּיָדִֽי.
וַיַּ֣עַשׂ יְהוֹשֻׁ֗עַ כַּאֲשֶׁ֤ר אָֽמַר־לוֹ֙ מֹשֶׁ֔ה לְהִלָּחֵ֖ם בַּעֲמָלֵ֑ק וּמֹשֶׁה֙ אַהֲרֹ֣ן וְח֔וּר עָל֖וּ רֹ֥אשׁ הַגִּבְעָֽה. וְהָיָ֗ה כַּאֲשֶׁ֨ר יָרִ֥ים מֹשֶׁ֛ה יָד֖וֹ וְגָבַ֣ר יִשְׂרָאֵ֑ל וְכַאֲשֶׁ֥ר יָנִ֛יחַ יָד֖וֹ וְגָבַ֥ר עֲמָלֵֽק"
(שמות פי"ז ח').
אומרת המשנה (ר"ה פ"ג ח') "וכי ידיו של משה עושות מלחמה או שוברות מלחמה אלא לומר לך כל זמן שהיו ישראל מסתכלים כלפי מעלה ומשעבדין את לבם לאביהם שבשמים היו מתגברים ואם לאו היו נופלין"
"ויֹּאמֶר֘ יִתְרוֹ֒ בָּר֣וּךְ ה' אֲשֶׁ֨ר הִצִּ֥יל אֶתְכֶ֛ם מִיַּ֥ד מִצְרַ֖יִם וּמִיַּ֣ד פַּרְעֹ֑ה אֲשֶׁ֤ר הִצִּיל֙ אֶת־הָעָ֔ם מִתַּ֖חַת יַד־ מִצְרָֽיִם. עַתָּ֣ה יָדַ֔עְתִּי כִּֽי־גָד֥וֹל יה' מִכָּל־הָאֱלֹהִ֑ים כִּ֣י בַדָּבָ֔ר אֲשֶׁ֥ר זָד֖וּ עֲלֵיהֶֽם. וַיִּקַּ֞ח יִתְר֨וֹ חֹתֵ֥ן מֹשֶׁ֛ה עֹלָ֥ה וּזְבָחִ֖ים לֵֽאלֹהִ֑ים וַיָּבֹ֨א אַהֲרֹ֜ן וְכֹ֣ל׀ זִקְנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל לֶאֱכָל־לֶ֛חֶם עִם־חֹתֵ֥ן מֹשֶׁ֖ה לִפְנֵ֥י הָאֱלֹהִֽים (שמות יתרו פי"ח י).
כל אדם אם יתבונן היטב בנפלאות ה' סופו שיגיע לאותה מסקנה שאברהם אבינו הגיע אליה אחרי התבוננות בהוויות העולם: יש אלוהים! יש בעל הבית! יש מנהיג לעולם. יש מסובב לכל מסובב. ברוך הוא וברוך שמו. הוא היוצר הוא הבורא. הוא המפרנס לכל חי. הנשמה שנתת בקרבי מודה אני לפניך מלך חי וקיים.
יתרו חי ברומו של עולם ושומע את החדשה שמשה חתנו הוציא את בני ישראל ממצרים לא בהיחבא אלא בקולות וברקים לעיני עולם עומד ומשתאה. לברוח ממצריים, בית הכלא השמור ביותר בעולם, לא ייאמן! אחרי עשרת המכות וקריאת ים סוף וניצחון ישראל את עמלק. עמלק בא להילחם בישראל כדי להוכיח משנתו שאין אל אחד ולא יד ה' אלא יד המקרה שולט. יתרו מתבונן ומבין שניצחון העברים מוכיח שיד ה' ולא יד המקרה הוציאה את בני ישראל מעבדות לחירות. יתרו יודע שהשמים מספרים כבוד אל ומעשה ידיו מגיד הרקיע.
הברייתא (גיטין נ"ז ב') מספרת שמבני בניו של המן הרשע לימדו תורה בבני ברק. הכוונה לרב שמואל בן שילת (עין יעקוב) שהיה מחנך דגול ומסור ונאמן לתלמידיו. אמורא מהדור הראשון והשני חי במאה השלישית לספירה והיה מתלמידי רב.
חז"ל מקשים מהמכילתא בסוף פרשת בשלח האוסרת קבלת גרים מזרע עמלק כמו המן הרשע? הרב ירחמיאל זלעצער ליקט כמאה תירוצים לקושיא זו.
אזרח מדינת ישראל שאינו יהודי על פי ההלכה, אם ירצה רשאי לפנות בבקשה להתגייר בבתי הדין הרבניים האזוריים הממלכתיים ואם יעמוד במבחנים יקבלוהו. אלא מאי? – הדיינים הנוהגים על פי שיטת בית שמאי אינם יכולים מקצועית לקבל את רוב רובם של הפונים.
מדינת ישראל הקימה במשרד ראש הממשלה את בתי הדין המיוחדים לגיור האמורים לנהוג על פי שיטת בית הלל. אין ספק הם עושים מלאכתם נאמנה אעפ"כ עדיין קיימים רבנים שאינם מוכנים להשיא בחופה וקידושין את המתגיירים בבתי דין אלה וטעמיהם עמם.
רבנים אלה אינם מכירים בהם כיהודים. כמענה לכך באה הרבנות הראשית לישראל ואישרה לדיינים המגיירים הרשאה לפתיחת תיקי נישואין ואישר להם להשיאם בחו"ק כדמו"י.
כזכור, בית הדין הרבני הגדול פסל באופן גורף את כל מי שהתגיירו בבית דינו של הרב חיים דרוקמן. אפילו פסק ההלכה של הרב עובדיה יוסף, המכיר בכל הגיורים שנעשו בצה"ל, גרר מחאה וביטול מצד רבנים שאינם סוברים כמותו.
לכן הגיע העת שהרבנות הראשית לישראל תאפשר לרבני העיר שהם גם משמשים כרשמי נישואין, לברר יהדות ובעת הצורך גם לגיירם כהלכה.
אין לי ספק שלו לא היו עוקפים את הרבנות המקומית לא היינו "זוכים" לפסיקת בית המשפט העליון.
בכוח סמכותם של הרבנים המקומיים המכהנים כרשמי הנישואין, לרשום או שלא לרשום לנישואין גרים השוחרים לפתחם ומבקשים להינשא. הם מוסמכים גם להחליט מי התגייר כהלכה ומי לדעתם ההלכתית לא.
ישנם רבנים הרואים בחובה לאהוב את הגר מצות עשה מן התורה ככתוב "ואהבתם את הגר כי גרים הייתם בארץ מצרים" (דברים י' י"ט) כמו החובה לשמור שבת.
וישנם הרואים בגרים סכנה לאחדות ישראל וטוענים שקשים גרים כספחת לישראל.
לפני כאלפיים שנה פנה נוכרי להלל וביקש להתגייר – גיירו. פנה לשמאי – דחהו. הפוסקים כבית שמאי, לא יעסקו בגיור גם אם חוק הגיור האזרחי או חוק הגיור בצה"ל יחקק בכנסת כחוק יסוד, כנהוג בבתי הדין הרבניים האזוריים. רבנים אלה, מכירים בגר כ"גר צדק" אך ורק אם מצאוהו מקיים תרי"ג המצוות הלכה למעשה ומקפיד על קלה כבחמורה.
לכן כשיבקשו הגרים לבוא בברית הנישואין, טוב יעשו אם יפנו לרבני העיר הפוסקים כבית הלל. רב העיר (רב עירייה או מועצה מקומית) חי בתוך הקהילה והשפעתו רבה על תושבי עירו הנוכרים המבקשים לקבל על עצמם את הדת היהודית ולהתגייר. הם יאמרו להם מה שהלל אמר לגרים שבאו להתגייר אצלו: כל מה ששנאוי עליך אל תעשה לחברך – זו התורה כולה והשאר צא ולמד.
רבנים אלה, יעשו ככל שיש לאל ידם לסייע ביד אלה שמתוך אמת ואמונה מבקשים להצטרף לעם היהודי. יכירו בכשרות הגיור וישמחו לחתן אותם כדת משה וישראל. יסייעו מתוך אהבה גם לגרים המתקשים לקיים את כל תרי"ג המצוות לדקדוקיהם ופרטיהם קלה כבחמורה.
רבני עיר אלה יודעים שחובה לאהוב את הגר ומצווה לקרבו. המדרש מגלה שמי שבא להתגייר מוכח שאבות אבותיו עמדו על הר סיני. הם גם יודעים שאי אפשר לבטל גיור שנעשה כהלכתו, גם אם המתגייר שב לסורו, כפי שארע לגרי שלמה ושמשון.
היום עומדות בפני הרבנים המקומיים רשמי הנשואין שתי אפשרויות; לפסול את המתגיירים פסילה גורפת לדחותם ולדוחפם הישר אל זרועות התנועה הרפורמית או לקרבם בעבותות אהבה ולקבלם כבנים לאברהם אבינו עליו השלום.
רבני העיר ורק הם מוסמכים להכריע בשאלה: האם להכיר בגיורים המאושרים ע"י הרבנות הראשית לישראל או לפוסלם.
לכן, טוב תעשה מועצת הרבנות הראשית לישראל תבטל את ההנחיות שהוציאה לרבני העיר; להפנות לבית הדין הרבני האזורי כל מי שיהדותו או יהדותה מוטלים בספק לבירור יהדותם, ואין להשיאם ללא אישור יהדותם מבית הדין הרבני האזורי ולאפשר לרבני העיר לברר יהדות ולגייר כהלכה.